preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Pula

 

NASTAVNICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE NA EDUKACIJI ZA SERVISIRANJE

HIBRIDNIH I ELEKTRIČNIH VOZILA U PRAGU

 

Moderno društvo uvelike ovisi o korištenju motornih vozila koja su danas pretežito bazirana na diesel i benzinskom gorivu. Svjedoci smo da porast broja vozila izaziva sve veće zagađenje okoliša te stoga potencijalne zabrane korištenja diesel vozila u velikim gradovima. Zalihe nafte su ograničene te se očekuje povećanje cijena i iscrpljivanje zaliha te se sve više proizvođača automobila okreće proizvodnji hibridnih ili električnih automobila kao prihvatljivoj alternativi. Međutim, takva vozila su sa stanovišta zaštite na radu i tehničkih rješenja potpuno drugačije od klasičnih vozila. Za pogon se djelomično ili potpuno koriste elektromotori napajani iz visokonaponskih baterija. Napon tih baterija se kreće od 200 do 500 V što predstavlja smrtnu opasnost po servisere koji bi trebali raditi na vozilima u budućnosti.

Industrijsko-obrtnička škola Pula je kao partner uključena u EU projekt Erasmus+ s temom „Inovacije u servisiranju hibridnih i električnih vozila“. Partneri u projektu su ​Stredná odborná škola dopravná Bratislava i tvrtka Homola s.r.o. tvrtka koja se bavi prodajom opreme, uređaja i alata te edukacijom djelatnika u automehaničarskim i autoelektričarskim servisima.

Cilj projekta je da se razvije nastavni plan za servisiranje hibridnih i električnih vozila kao dodatna edukacija postojećih zanimanja automehaničar, autoelektričar i automehatroničar koja nisu radili na visokonaponskim sklopovima.

U periodu od 5. do 11. ožujka 2018. tri nastavnika IOŠ Pula: Petar Gavrić, Darko Karlović i Dragan Radovanović sudjelovali su na praktičnoj edukaciji servisiranja hibridnih automobila u Pragu u Češkoj. Tvrtka Homola s.r.o. je na vozilu Toyota Prius demonstrirala opremu i pravila za siguran rad na vozilima s visokonaponskom instalacijom, uređaje za ispitivanje i dijagnostiku rada električnih vozila i metode popravaka. U suradnji s partnerima radi se na nastavnom planu za automehaničare i autoelektričare u srednjim školama te na razvijanju edukacijskim materijala: priručnika, vježbi, prezentacija i edukacijskih filmova. Nastavak projekta slijedi u IOŠ Pula tokom srpnja ove godine kada će se raditi na potpuno električnim automobilima.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UPISI 2018./2019.

Industrijsko-obrtnička škola Pula planira upisati  tri odjeljenja u prvi razred u novoj školskoj godini 2018./2019.

Broj slobodnih mjesta za učenike za jesenski upisni rok je:

Odjeljenje A:
Autolimar  - 1 učenik

Odjeljenje B:
Ličilac - soboslikar - 2 učenika

Odjeljenje C:
Elektromehaničar - 3 učenika
Elektroničar - mehaničar - 2 učenika
Elektroinstalater - 1 učenik

NOVO: Kalkulator bodova za upis u srednju školu

 

IOŠ Pula I. dio

IOŠ Pula II. dio
Oglasna ploča
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Pula / Mletačka 3, HR-52100 Pula / ss-ios-pu.skole.hr / ios.pula@skole.hr
preskoči na navigaciju