preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Pula

 

ZAVIČAJNA NASTAVA U IOŠ PULA

Već četvrtu godinu za redom učenici Industrijsko- obrtničke škole Pula sudjeluju u projektu Institucionalizacija zavičajne nastave u srednjim školama Istarske županije. Istarska županija potpomaže provođenje projekta stručno i financijski.
        Ove godine uključeni su učenici keramičari-oblagači od prvog do trećeg razreda te njihovi profesori Milvana Stanković i Loren Kaić. Tema projekta je –istarska kamena kuća.
       Cilj projekta je da se učenike neposredno uključi u pronalaženje povijesnih podataka o kamenim zidanim kućama . Kako bi potaknuli kreativnost, grupni rad i aktivnije sudjelovanje učenika izradit će se model  kamene kuće u školskom dvorištu,  osmisliti logo projekta koji će se otisnut na  prigodne majice i bedževe. Sami učenici će obrađivati kamen i zazidati kuću  te izraditi krovište i kameni pokrov. Zahvaljujući sredstvima IŽ učenici će ići  na izlet po Istri i obići tradicionalne kamene kuće.
      U sklopu projekta majstor zidar Toni Toffetti demonstrirao je učenicima u školskom praktikumu kako se ručno obrađuje kamen.
     Učenici će se kroz ovaj projekt družiti, zajednički raditi te upoznati sa svojim krajem a sve to na jedan zanimljiv i edukativni način. Da bi nešto volio moraš to upoznati a ovo je najbolji način da zavole svoju tradiciju i kraj.

13.02.2020. učenici učesnici projekta Zavičajna nastava bili su na izletu u Galižani, Vodnjanu i Svetvinčentu. 

U Galižani smo posjetili gospodina Giovanni Fabrisa koji je u dvorištu ispred kuće napravio Mini Galižanu u kamenu. To je dio glavne ulice prikazan u minijaturi. Vrlo zanimljivo. Dogovorili samo i suradnju - pomoći će nam u izradi glinenih kanalica u minijaturi.

U Vodnjanu imali smo organizirano vodstvo od strane TZ Vodnjan. Učenici su se upoznali sa glavnim znamenitostima Vodnjana.

U Svetvinčentu nas je vodio gospodin  Pustijanac i ušli smo kaštel Morosini-Grimani koji se upravo sanira što je za nas građevinare bilo posebno zanimljivo.

Kroz dnevni izlet vidjeli smo puno zanimljivih građevina u kamenu kao i detalja koji će nam poslužiti u izradi naše kamene kuće.
Nakon naučenog i viđenog krećemo sa radovima . 
Iskolčenje kamene kuće - obilježavanje terena za iskop betonske ploče  u dvorištu škole.

Započeli smo sa radovima na "izgradnji" kamene istarske kuće. U sklopu stečenih vještina i znanja praktične nastave i predmeta građevne konstrukcije učenici su iskolčili temeljnu ploču .
Nakon toga je iskopan humus, postavljena armaturu i oplata a zatim izbetonirana temeljna ploča.
Vrijedne ruke naših učenika uz vođenje od strane Lorena Kaića, nastavnika praktične nastave napravile su podlogu a sada slijedi zidanje.

 

 

 

 

 

Učenici 1. i 2. razreda Industrijsko-obrtničke škole Pula sudjelovali su u projektu Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije tijekom školske godine 2017./2018.

Tema projekta bila je Izrada suvenira mini kažuna.
Ovo nam se činio logičan nastavak prošlogodišnjeg projekta koji se odnosio na uređenje školskog okoliša gdje smo sazidali kameni bunar, uredili staze dvorišta te posadili maslinu, ružmarin i lavande koje su već ove godine u punom cvatu.
Kroz projekt učenici su upoznati s kažunom – kao zidanim objektom kroz povijest, a zatim s idejom da to postane suvenir.
Jedna grupa učenika radila je kažune od kamena, a druga je iste radila uz pomoć 3D pisača.
Organizirali smo dva izleta u kojima su učenici vidjeli kažune u stvarnoj veličini na području Vodnjana  i Rovinjskog sela.
U cijelom projektu važna je dobra suradnja nastavnika s učenicima kao i razmjena iskustava učenika različitih struka.

Ravnatelj: Petar Gavrić, dipl.ing.
Voditelj projekta: Milvana Stanković, dipl.ing.
Mentori: Dragan Radovanović, dipl.ing.  i Loren Kaić, stručni učitelj

 

Naša škola sudjeluje u projektu zavičajne nastave "Festival zavičajnosti"

U petak 12.svibnja 2017. u Spomen-domu u Pazinu održava se projekt zavičajne nastave "Festival zvičajnosti", a među sudionicima je i naša škola sa projektom "Oplemenjivanje okoliša IOŠ Pula".

U projektu su aktivno sudjelovala 4  razreda – 1a, 1b, 1c, 2b – učenici keramičari, CNC operater, instalater monter i soboslikar-ličilac – ukupno 20 učenika. Profesori – Loren Kaić, Dragan Basara , Ivan Prijić, Milvana Stanković – bili su direktno uključeni a gotovo svi djelatnici škole dali su svoj doprinos ostvarenju projekta.

O našem projektu je pisao i Regional Express:

http://www.regionalexpress.hr/site/more/nova-pulska-shterna-u-malom-arboretumu

Detaljan opis tijeka izvođenja projekta, te našu prezentaciju o kažunima, možete pogledati na slijedećim poveznicama:


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UPISI 2021./2022.

Industrijsko-obrtnička škola Pula planira upisati  tri odjeljenja u prvi razred u novoj školskoj godini 2021./2022.

Broj upisnih mjesta za ljetnji rok po odjeljenjima:

Odjeljenje A:
Autolimar -  6 učenika 
Automehaničar - 12 učenika
CNC operater -  6 učenika

Odjeljenje B:
Instalater-monter  - 10 učenika
Ličilac - soboslikar  - 8 učenika
Keramičar-oblagač - 6 učenika

Odjeljenje C:
Elektroinstalater - 8 učenika
Elektromehaničar - 8 učenika
Elektroničar - mehaničar - 8 učenika

NOVO: Kalkulator bodova za upis u srednju školu

 

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Pula / Mletačka 3, HR-52100 Pula / ss-ios-pu.skole.hr / ios.pula@skole.hr
preskoči na navigaciju